Hvad er 5g?

3.dk skriver på deres hjemmeside om hvad 5G er og hvornår det kommer, de har allerede 5G på udvalgte steder, i sommeren 2021 vil der være flere steder i landet der har mulighed for at være på 5G netværket og i sommeren 2022 er landet fuldt dækket med 5G.

Måske du har hørt om det men hvad betyder det for dig. Jamen på den korte bane (udgangen af 2020 og frem) betyder det at du stadig har en god forbindelse selvom dit dataforbrug stiger. Og at dækningen indendørs også bliver forbedret, mobilsignalerne kan nemlig godt have svært ved at trænge ind.

Hastigheden starter op med at være 5 gange så hurtigt som det nuværende 4G netværk – så nu går det hurtigere når du up- eller downloader film, tunge filer og apps.
Der vil i toppen af din skærm stå 5G som viser du er en teknologisk frontløber.

På den længere bane (fra 2021 og frem) betyder det at man får adgang til flere 5G frekvensbånd og man kan levere endnu højere hastigheder, kortere responstid og større kapacitet – det betyder at du via en 5G router får en rigtig god internetforbindelse, den vil faktisk være lige så hurtig som fiber og vil dermed kunne dække enhver type internetbehov. Men det er meget hurtigere at få installeret end fiber, da du ikke skal have gravet kabler ned eller have besøg af en montør. Den bliver leveret trådløst gennem luften lige ind i den stue.

På den lange bane (fra ca 2022 og frem) vil 5G få øjeblikkelig indflydelse på din hverdag, når diverse industrier begynder at udnytte mulighederne ved 5G´s øjeblikkelige trådløse højhastighedsforbindelser.

Nogle spår at man med 5G kan få leveret varer med en drone, bliver opereret af en robot – fjernstyret af en læge, blive underholdt på helt nye planer når man går på museum eller se en landskamp i første række mens du sidder hjemme i sofaen via live virtual reality. Mulighederne er mange når det kommer til 5G. hvad der kommer til at ske, kan man jo selvfølgelig ikke vide men en ting er sikkert – det kommer til at gå stærkt.

Hvad kræver det at få?

Det kræver 3 ting

  1. 5G abonnement
  2. 5G mobil
  3. 5G netværk

Du er klar til 5G

Mobilselskaberne har lister på deres hjemmesider om hvilke mobiler der er 5G mobiler, hvis man er i tvivl kan man altid kontakte sit selskab og få en snak.

Fordele ved fremtidens 5G netværk er mange, her er nogle af dem

Lynhurtige hastigheder Med 5G kommer der smæk på hastigheden på op mod 1.000 Mbit/s under optimale forhold, når netværket er færdigt. Til sammenligning leverer 4G ca. 10-54 Mbit/s.

Ingen forsinkelser

Slut med forsinkelserne og lange svar tider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via Internet til hjemmet.

Ingen flaskehalse 5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk auto Bahn uden hastighedsgrænse på en søndag.

Nye teknologiske muligheder 5G-netværket kan håndtere langt mere udstyr på internetforbindelsen samtidig, så du går ikke på kompromis ved brug af IoT (Internet of things).

Trådløst fiber Hvorfor være begrænset til et kabel ind i huset med fx fiber, hvis du kan have en trådløs forbindelse i hånden, der er lige så hurtig?

Gaming og 8K-streaming Gamer du online, eller glæder du dig til at streame film i 8K – så går du ikke forkert med 5G-netværket.

Er 5G-netværket bedre end 3G og 4G?

Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, men 5G vil med tiden få langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.

De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder alt i alt, at der kan sendes mere data på kortere tid.

Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.

Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 10-54 Mbit/s. Med 5G forventer man i fremtiden at nå over 1000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.

Der vil dog gå nogle år, før 5G-nettet herhjemme vil kunne levere hastigheder af den kaliber. De første år kan man under optimale forhold i de byer, hvor 5G er rullet ud, forvente en normalhastighed på op til 345 Mbit/s.

Få et 5g abbonement med Danmarks nye selvskab Eesy her